Vijesti BiH

Cijene divljaju, udruženja pozivaju: Spriječite lov u mutnom!

1 Minute čitanja
prazne police

Građani BiH posljednjih sedmica suočavaju se s enormnim poskupljenjima, a cijene goriva i osnovnih životnih namirnica divljaju i mijenjaju se gotovo svakodnevno. U slučaju da potraje, građani s niskim primanjima, a takvih je većina, haos na tržištu neće moći izdržati, a najviše ih brine konstantan rast cijena osnovnih životnih namirnica.

Poluprazne police

Ekipa “Avaza” provjerila je cijene nekoliko artikala. Kilogram brašna koštao je 1,95 KM, a cijena pakiranja pšeničnog brašna od 25 kilograma, zavisno od proizvođača, iznosila je 24,40 KM odnosno 27,60 KM. Kilogram riže je 3,95 KM.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
ulje cijena
jaja
kafa

Za “kornet” sa 15 jaja građani trebaju izdvojiti 4,30 KM, litar ulja koštao je 3,80 KM, a pakovanje od 250 grama maslaca 6,75 KM. Cijena rezanaca od 400 grama iznosila je 3,55 KM, a biljnog mrsa 15,25 KM. Pola kilograma kafe košta 8,45-8,50, a za sretnike koji naiđu na akcijsku cijenu – 7,95 KM.

Žalbe kupaca

Ovakvo stanje analitičari najčešće povezuju s ratom u Ukrajini, ali iz Udruženja potrošača pozivaju na punu mobilnost inspekcijskih službi, jer se trenutna situacija koristi i za ostvarivanje ekstrazarade. Na to upozorava i Admir Arnautović, predsjednik Kluba potrošača srednje Bosne iz Travnika, koje ovih dana dobiva petostruko više žalbi kupaca.

– Radi se o mahinacijama trgovaca jer su skladišta puna, a građani nisu kupili toliko zaliha kao na početku pandemije. Vlasnicima benzinskih pumpi se više isplati platiti kaznu nego cijene formirati u skladu s nabavnim. Isto važi i za ulje i brašno proizvedene od prošlogodišnjeg suncokreta i pšenice. Sve sirovine su davno nabavljene po sasvim drugim cijenama – kaže Arnautović.

Trebat će vremena

Arnautović već godinama prati sve poremećaje i nepravilnosti na tržištu i očekuje da cijene žitarica i ulja nastave rasti, jer Ukrajini je već propala proljetna sjetva. Problema će biti i sa stočnom hranom i vještačkim đubrivima, pa će rasti i cijene mesa i jaja te troškovi sjetve.

– Svi će maksimalno zatvoriti granice za izvoz hrane. Za to vrijeme u BiH, ako i uvedu nižu stopu PDV-a za hranu, bit će potrebno barem pola godine da se uradi softver i nova stopa poreza uvede u sistem – ističe Arnautović.

avaz.ba

Vezane objave
Vijesti BiH

Obavijest o početku isplate dječjeg dodatka

2 Minute čitanja
Federalno ministarstvo rada i socijalne politike povodom upita velikog broja građana o početku isplate dječjeg dodatka po osnovu Zakona o materijalnoj podršci…
Vijesti BiH

Upozorenje: Vrlo obilne oborine, vjetar i snijeg

3 Minute čitanja
Lokalnim vlastima u RS-u naređeno da preduzmu sve preventivne radnje zbog najave obilnih padavina od 16.01. do 20.01.2023.. Predsjednik Vlade Republike Srpske…
Vijesti BiH

Ako putujete izvan BiH, oprez: Na ovom graničnom prijelazu se čeka i po pet sati

1 Minute čitanja
Sudeći prema kamerama Hrvatskih autocesta, na graničnim prijelazima između Hrvatske i Bosne i Hercegovine nastavljaju se velike gužve. Duga su zadržavanja na…