Vijesti BiH

Christian Schmidt se obraća medijima danas u 14 sati

1 Minute čitanja
smit

Mediji u Bosni i Hercegovini su obaviješteni da će se visoki predstavnik Christian Schmidt obratiti danas u 14 sati. Sudeći prema ranijim iskustvima, ovakvo njegovo oglašavanje skoro po pravilu znači – nove Bonske ovlasti, ali to ne mora nužno značiti da će i danas biti tako.

Početkom mjeseca je Christian Schmidt najavio da radi na novim odlukama, koje se ovaj put tiču državne imovine.

Kada je riječ o državnoj imovini, uskoro ćete od mene čuti sveobuhvatno neke stvari koje će se odnositi i na Republiku Srpsku. Dakle, ono što je važno jeste pravednost, a ona se orijentira ka građanima RS-a, a ne prema sadašnjim i budućim članovima Predsjedništva BiH

pojasnio je Schmidt.

On u kasnijim nastupima nije htio precizirati na šta će se odnositi odluka o državnoj imovini no u posljednjem oglašavanju Ureda visokog predstavnika (OHR), jasno je dato do znanja da će se nekim dijelom te imovine pozabaviti. Ono što je precizirano jeste da će vojna imovina i dalje ostati imovina BiH.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Schmidtov nedavni odlazak u Beograd se vidi kao pripremanje terena za novu odluku. S obzirom na to da je Dodik rekao da neće poštovati kakvu god odluku Schmidt donese, vjeruje se da je visoki predstavnik tražio načine da smanji takve tenzije. S druge strane neki izvori vjeruju da će Schmidt dio imovine zapravo prepustiti Srbiji.

Da li će danas Schmidt nametnuti neku novu odluku ili jednostavno želi dati određena pojašnjenja uoči za danas najavljenih protesta saznat ćemo u 14 sati.

Inače, za večeras u 17 sati su najavljeni protesti ispred OHR-a zbog prethodnih Schmidtovih odluka, odnosno zbog izmjene Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH.

Izvor: Klix

Vezane objave
Vijesti BiH

Na ovim graničnim prijelazima je danas pojačan promet vozila

1 Minute čitanja
Na graničnim prelazima Gp Maljevac Velika Kladuša i GP Bosanska Gradiška pojačan je promet putničkih vozila na izlazu iz Bosne i Hercegovine….
Vijesti BiH

Haos na graničnom prelazu!

1 Minute čitanja
Zbog niske temperature upozoravamo na mjestimičnu poledicu na dionicama u višim planinskim predjelima, na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima, javljaju iz BIHAMK-a….
Vijesti BiH

Građani na udaru: Cijene sve veće,gramaža sve manja...

1 Minute čitanja
Dok su cijene sve veće, posebice hrane i osnovnih namirnica, gramaža proizvoda se smanjuje. Primijetili su to i građani već odavno, dok…