Vijesti BiH

Brčko distrikt povećava iznos neoporezivog dijela plate na 1200 KM

2 Minute čitanja
novac KM

Zbog enormnih poskupljenja, Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine uputila je inicijativu da se neoporezivi dio plate sa 500 podigne na 1200 konvertibilnih maraka, čime bi domaćinstva ostvarila značajne uštede na mjesečnom nivou. Nacrt zakona je pred poslanicima, a primjena se očekuje već od 1. jula. 

Kako bi smanjila pritisak na kućni budžet građana i ublažila uticaj poskupljenja, Vlada Brčko distrikta podnijela je inicijativu za povećanje neoporezivog dijela plate u ovom dijelu naše zemlje.

“Brčko distrikt je na moj prijedlog odlučio da ovaj iznos sa 500 poveća na 1200 maraka. Brčko ima 18.000 radnika i svi će ostvarivati ovo pravo”, kaže direktor Direkcije za finansije Brčko distrikta BiH Mato Lučić.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

U praksi, to će značiti i do nekoliko stotina maraka uštede po domaćinstvu svakog mjeseca.

“Ako je prosječno primanje supružnika 1000 KM, oni bi na mjesečnom nivou ovom izmjenom Zakona o porezu na dohodak dobili 100 KM veći prihod u kući”, objašnjava poslanik u Skupštini Brčko distrikta (PDP) Siniša Bojić.

Građani su sa odobravanjem dočekali vijest o smanjenju poreskih obaveza.

-Podržavam u svakom slučaju;
-Sve što je u korist radnika – ja sam za, jer sam prosvjetni radnik;
-To i trebaju uraditi, jer i sama sam radnik, znam kako je;
-Vjerovatno će biti malo lakše, malo. Nešto puno to neće značiti. Plate i nisu tako i tako velike, bog zna koliko.

Kada i ako poslanici Skupštine Brčko distrikta daju zeleno svjetlo na Nacrt zakona, neoporezivi dio iznosiće 1200 KM. 

“U suštini, to će značiti da svi oni koji imaju platu do 1200 KM neće imati porez na platu. Vlada Brčko distrikta i Skupština Brčko distrikta odlučile su se na taj korak jer će to značiti da će ta sredstva biti u rukama građana”, navodi poslanik u Skupštini Brčko distrikta (SNSD) Srđan Blažić.

“Ova izmjena Poreza na dohodak značiće, ali je jako bitno reći, imaće razliku za one koji imaju visoke plate, a nama bi trebalo da budu ciljana skupina oni koji rade za platu ispod 1000 ili 1000 do 1100 KM”, smatra poslanica u Skupštini Brčko distrikta (SBB) Ina Pamukčić.

Nacrtom zakona predviđeno je povećanje neoporezivog dijela plate i za izdržavanu osobu, pa će umjesto dosadašnjih 250, iznositi 600 KM.

Usvajanjem ove inciijative Brčko distrikt BiH imaće najveće olakšice ovog tipa, odnosno najveći neoporezivi dio plate u cijeloj Bosni i Hercegovini. Očekuje se da primjena krene već od prvog jula. 
 

Vezane objave
Vijesti BiH

Poljoprivrednici odblokirali granični prijelaz u Orašju

1 Minute čitanja
Poljoprivrednici iz Posavskog kantona odlučili su u predvečerje 8. septembra okončali protestni skup nakon cjelodnevne blokade u kojoj su držali Granični prijelaz…
Vijesti BiH

UIO BiH oduzela brendiranu odjeću u iznosu većem od 200.000 KM

1 Minute čitanja
Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje u Carinskoj ispostavi GP Bosanska Gradiška privremeno su oduzeli veću količinu neprijavljenog brendiranog tekstila u iznosu…
Vijesti BiH

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZBOG NAPADA NA POLICAJCA GRANIČNE POLICIJE BiH

1 Minute čitanja
Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv: Ajdina Mujkića, rođenog 1999. godine u…