Svijet

Boris Johnson: Nema šanse da se Ukrajina uskoro priključi NATO-u

1 Minute čitanja
boris johnson

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da bi Ukrajina mogla odustati od svog zahtjeva da postane članica NATO-a, što je jedan od ključnih zahtjeva Rusije.

Tom se prigodom oglasio i britanski premijer, Boris Johnson. “Jučer sam razgovarao sa Zelenskim i naravno da razumijem što govori o NATO-u. I svi uvijek govore, a to smo vrlo jasno dali do znanja i Putinu, da nema šanse da se Ukrajina uskoro priključi NATO-u”, rekao je Johnson, prenosi Sky News.

No, rekao je da je odluka na Ukrajini i njenu čelniku, a Velika Britanija će ih podržati.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Ukrajina je trenutno u pregovorima s Rusijom o dogovoru o prekidu vatre i povlačenju, a Zelenski je sinoć rekao da pregovaračke pozicije sada “zvuče realnije”.

Ukrajina se godinama natječe za ulazak u NATO, ali bi takav potez razljutio Rusiju, koja ne želi vidjeti NATO na svojoj granici.

Vezane objave
Svijet

Švicarci Hrvatima ponovno ograničavaju broj radnih dozvola

1 Minute čitanja
Budući da je 2022. godine broj radnika koji su iz Hrvatske došli u Švicarsku naglo porastao, Savezno vijeće odlučilo je primijeniti zaštitnu…
Svijet

Snažan zemljotres pogodio Tursku: Srušen minaret na jednoj džamiji, ima i povrijeđenih

1 Minute čitanja
Snažan zemljotres jačine 4.9 stepeni po Rihteru pogodio je zapadnu tursku provinciju Izmir. Prema podacima zvaničnika, dvije osobe su povrijeđene. Gradonačelnik Izmira saopćio…
Svijet

Zimsko računanje vremena 2022: Kada pomičemo sat?

3 Minute čitanja
Zimsko računanje vremena počinje s 29. na 30. oktobar (u noći na nedjelju), kada će se kazaljke pomaknuti za jedan sat unatrag….