Vijesti BiH

Bježe od rata: U Međugorje stiglo još oko 100 ukrajinskih izbjeglica

1 Minute čitanja
izbjeglice ukrajina

naša stranka usk kandidati

Još stotinjak ukrajinskih izbjeglica stiglo je u Međugorje, katoličko hodočasničko mjesto, a sljedeće sedmice očekuje se dolazak još dva autobusa žena s djecom u bijegu od rata, saopćilo je udruženje hotelijera koji udomljuju Ukrajince, prenosi agencija Hina.

– Trebala su ovog tjedna stići dva autobusa, no kasne. Doći će u srijedu ili četvrtak. Trenutno je u Međugorju između 250 i 300 izbjeglica iz Ukrajine, žena i djece – rekao je za HINA-u predsjednik Udruženja turizma, hotelijerstva i iznajmljivača iz Međugorja Davor Ljubić.

Popis sadržaja

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Ljudi u potrebi

Zadnjih dana stotinjak izbjeglica u Međugorje je uglavnom pristiglo kombijima i osobnim vozilima.

Ljubi očekuje da će se dodatno povećati broj izbjeglica pošto su počeli sukobi i na zapadu Ukrajine, gdje živi najveća katolička zajednica. No, istaknuo je da u Međugorju udomljuju sve ljude neovisno o tome jesu li vjernici.

– U Međugorje ne dolaze samo rimokatolici, najviše su grkokatolici. No poziv koji smo uputili organizatorima hodočašća iz Ukrajine prije 20-tak dana kada je počeo sukob nije bio ograničen na katolike, nego na sve ljude u potrebi. Bez obzira je li neko vjernik ili ne – dodao je.

Trenutno su ukrajinske izbjeglice smještaj našle u 20-tak objekata u Međugorju neovisno radi li se o hotelima ili drugim smještajnim objektima, a 40-tak privatnih iznajmljivača soba javilo se i reklo da su spremni udomiti ljude koji bježe od rata.

Humanitarna pomoć

Ljubić je rekao da udruga hotelijera ima dobru saradnju s vlastima te da je svim izbjeglicama uz smještaj i hranu osigurana i zdravstvena zaštita.

Upozorio je da vlasti BiH nisu još omogućile izbjeglicama iz Ukrajine boravak u BiH duži od 30 dana koliko im traje turistička viza iako je inicijativa o produženju na 120 dana upućena prije desetak dana.

Tokom dana nakon svete mise mališanima iz Ukrajine u Međugorju njihovi vršnjaci iz Širokog Brijega uručili su humanitarnu pomoć koju su skupljali zajedno s roditeljima.

avaz.ba

Vezane objave
Vijesti BiH

Crveni križ, policija i INZ zajedno rade na povećanju sigurnosti u školama

2 Minute čitanja
Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica inicirao je održavanje stručnog skupa na temu “Povećanje sigurnosti u školama” u okviru kojeg su…
Vijesti BiH

Da li će kompromitovana Diana Kajmaković biti suspendovana i udaljena iz Tužilaštva BiH?

3 Minute čitanja
Nakon što je državna tužiteljica Diana Kajmaković spominjana u Sky aplikaciji, a zatim prebačena u drugi odjel Tužilaštva BiH, danas su uslijedile…
Vijesti BiH

Upitan izvoz voća iz BiH u Rusiju, milionske gubitke zbrajaju voćari i prevoznici

2 Minute čitanja
Voće, prije svega jabuke, čija je berba počela, trenutno stoji u hladnjačama i čeka izvoz u Rusiju, u koju trenutno više od…