Regija

Beograd -Protest u znak podrške Rusiji

2 Minute čitanja
beograd protesti

Građani koji su se odazvali pozivu takozvane “Narodne patrole” održali su večeras u Beogradu protest u znak podrške Rusiji, kao odgovor na to što je Srbija na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) osudila invaziju Rusije na Ukrajinu i poručili da je ruski predsjednik Vladimir Putin “najhrabriji državnik na svijetu i najveći branilac slobode čovječanstva”, javlja Anadolu Agency (AA).

Uz poruku “Srbija – Rusija – ne treba nam Unija”, istaknuto je da je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić pokazao svoj “izdajnički karakter” time što je Srbija glasala na takav način.

Jedan od govornika je napomenuo, pokazujući ka kabinetu Vučića da protest ima za cilj da “ovaj izdajnik ovde ne pomisli da posle izbora u svom maniru uvede sankcije Rusiji“.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Poručeno je da su Srbi “uz svoju majku Rusiju” koja u ovim danima “oslobađa Ukrajinu od povampirenog neonacizma” i da Rusija “oslobađa danas svet od NATO pretnje”.

Sa skupa je upućen i veliki pozdrav Rusima i srpskim dobrovoljcima u Donbasu.

Nakon toga je počela šetnja prema Ambasadi Rusije koju su predvodila šestorica muškaraca sa krstovima i ikonama koje su neki građani cjelivali.

Tokom šetnje su se čule parole podrške Rusiji, kao što su “Srbi i Rusi braća zauvek!” i “Kijev je Rusija, Kosovo je Srbija”.

U pozivu na protest “Narodna patrola” istakla je potrebu za podrškom ruskom narodu “u opstanku na vekovnim ognjištima” uz poruku srbijanskom režimu da će “slomiti zube na sankcijama Belorusiji i glasanjem protiv Rusije” u UN-u.

Osim toga, “Narodna patrola” je protestom željela da ukaže “većinskoj opoziciji i NVO sektoru da je rusofobija statistička greška u Srbiji”.

Poziv na “skup podrške Rusiji, ruskoj vojsci i ruskom narodu” video porukom simpatizerima “Narodne patrole” poslao je i Andrej Rodionov, ruski propagandista, promoter ruske aneksije Krima i zagovornik ujedinjenja Slovena kojim bi dominirala Rusija.

U prozapadnim, ali i nekim nezavisnim medijima u Srbiji “Narodna patrola” se označava kao skupina “desničara i ekstremista”, dok pojedini provladini tabloidi u svojim senzacionalističkim tekstovima koriste objave “Narodne patrole” o navodnim napadima na građane, i posebno na građanke Srbije.

Pojava “Narodne patrole” vezuje se za zbrinjavanje migranata u Somboru, gradu u blizini granica Srbije sa Hrvatskom i Mađarskom, kao odgovor na “vesti” o tome da su izbegli sa ratnih prostora Bliskog istoka počinili niz krivičnih dela među kojima su i pokušaj silovanja i silovanje.

U Beogradu, uz objašnjenje da srbijanska policija ne čini ništa da takvo “ponašanje” migranata opisano u “vestima” spriječi ili sankconiše , “Narodna patrola” je prijetila grupama migranata, po pravilu muškarcima, zavodila im policijski čas i objašnjavala “pravila ponašanja” u Srbiji.

Pored “patroliranja” organizovano je i niz protesta širom Srbije u kojima je traženo da vlasti Srbije izbjeglicama sa Bliskog istoka zabrane ulazak u zemlju.

Na tim protestima simpatizeri “Narodne patrole” su najčešće iskazivali “zabrinutost zbog mogućeg naseljavanja migranata u Srbiji i njihovog vraćanja nazad” na putu iz Evropska unije.

Vezane objave
Regija

EU odgodila uvođenje ETIAS sistema

3 Minute čitanja
Mjesecima najavljivan, sistem za informacije o putovanjima i odobravanjem putovanja u zemlje EU, neće još zaživjeti. Prvi rok koji je bio postavljen…
Regija

Vučić sazvao sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost za 19 sati

1 Minute čitanja
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sazvao je sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost za 19 sati. Vučić će predsjedavati sjednicom koja će se održati…
Regija

Hrvatska: Najviše dozvola za rad izdano državljanima BiH

1 Minute čitanja
Najviše dozvola za boravak i rad u Hrvatskoj ove godine je izdano državljanima BiH, podaci su Ministarstva unutarnjih poslova RH.Od ukupno 86.032…