Situacija u ugostiteljstvu u Beču je veoma ozbiljna, jer gastronomiji i hotelijerima nedostaje radna snaga.
Centar Beča se, poslije pandemije i ukidanja epidemioloških mjera, ponovo puni, a tako i restorani i hoteli.
“Lokali u centru grada, ali i gostiteljski objekti izvan centra su dobro popunjeni”, raduje se šef strukovnog ogranka gastronomije u Privrednoj komori Beča Peter Dobčak, prenosi Tanjug.
Međutim, ukazuje da nema razloga za slavlje, jer nedostaju brojni konobari.
U hotelijerstvu i gastronomiji je nedostatak radne snage ogroman.
Prema podacima Privredne komore, razlog za nedostatak radne snage je činjenica da je u gastronomiji radio veliki broj stranaca, koji su, tokom pandemije, napustili grad i zemlju.
Većina stranih kuvara i konobara našlo je u svojoj domovini novo radno mjesto, što je dovelo do nedostatka radne snage u Beču.
Za sada nema ni izgleda za rješenje ovog problema, jer ova privredna grana zbog pandemije nema para da privlači radnu snagu većim platama.
biznisinfo.ba