Svijet

Baerbock: NATO neće zatvarati nebo nad Ukrajinom, moramo misliti na naše građane

1 Minute čitanja
analena

Ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock osvrnula se na izjave ukrajinskih zvaničnika koji su tražili da NATO donese odluku o zatvaranju neba nad Ukrajinom te je naglasila kako je ta odluka neprovodiva.

Tokom gostovanja na njemačkom ARD-u, Baerbock je poručila kako bi donošenje ovakve odluke ujedno i značilo direktnu umiješanost NATO saveza u sukob u Ukrajini.

“To znači da NATO avioni mogu pucati na ruske avione i znači direktnu umiješanost NATO-a u sukob. Mi imamo odgovornost i moramo zaštititi vlastiti narod”, rekla je Baerbock.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Također, naglasila je kako treba imati u vidu da je NATO odgovoran za živote brojnih Evropljana.

“Ovo su trenuci u vanjskoj politici, kada zapravo možete birati samo između kuge i kolere. Odgovorni smo za živote miliona Evropljana i ne možemo rizikovati da se Putinov rat u Ukrajini proširi na druge zemlje i postane treći svjetski rat. Odluke moramo donositi hladne glave”, ističe ministrica.

Osim toga, Baerbock se osvrnula i na prigovore ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog zapadnim zvaničnicima te je izjavila kako njegove konstatacije “udaraju pravo u srce”. Također, naglašava kako niko nije želio ovaj rat.

“Ovaj rat nikome nije trebao. Ovaj rat je isključivo Putinov i zato svim kanalima pojačavamo pritisak na ruski centar moći. Posljednjih deset dana nam je pokazalo kako ne postoje crvene linije. Putin je želio ovaj rat bez obzira na njegovu cijenu”, zaključila je Baerbock.

klix

Vezane objave
Svijet

Ukrajina i zvanično podnijela zahtjev za članstvo u NATO

1 Minute čitanja
Ukrajina je i zvanično podnijela zahtjev za članstvo u NATO savez, o čemu je izvijestio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski (Zelensky) na društvenim…
Svijet

Pogledajte snimak "spašavanja Zemlje": NASA zabila letjelicu u asteroid, čovječanstvo ušlo u novo doba

1 Minute čitanja
NASA je kasno sinoć uspješno zabila letjelicu DART u asteroid.  Bila je to historijska misija s obzirom na to da se radilo…
Svijet

DANAS JE PRVI DAN JESENI

2 Minute čitanja
Godišnja doba su razdoblja koju obilježavaju promjene vremena i količine dnevne svjetlosti. Na Zemlji su godišnja doba rezultat Zemljine orbite oko Sunca…