Svijet

Baerbock: NATO neće zatvarati nebo nad Ukrajinom, moramo misliti na naše građane

1 Minute čitanja
analena

Ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock osvrnula se na izjave ukrajinskih zvaničnika koji su tražili da NATO donese odluku o zatvaranju neba nad Ukrajinom te je naglasila kako je ta odluka neprovodiva.

Tokom gostovanja na njemačkom ARD-u, Baerbock je poručila kako bi donošenje ovakve odluke ujedno i značilo direktnu umiješanost NATO saveza u sukob u Ukrajini.

“To znači da NATO avioni mogu pucati na ruske avione i znači direktnu umiješanost NATO-a u sukob. Mi imamo odgovornost i moramo zaštititi vlastiti narod”, rekla je Baerbock.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Također, naglasila je kako treba imati u vidu da je NATO odgovoran za živote brojnih Evropljana.

“Ovo su trenuci u vanjskoj politici, kada zapravo možete birati samo između kuge i kolere. Odgovorni smo za živote miliona Evropljana i ne možemo rizikovati da se Putinov rat u Ukrajini proširi na druge zemlje i postane treći svjetski rat. Odluke moramo donositi hladne glave”, ističe ministrica.

Osim toga, Baerbock se osvrnula i na prigovore ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog zapadnim zvaničnicima te je izjavila kako njegove konstatacije “udaraju pravo u srce”. Također, naglašava kako niko nije želio ovaj rat.

“Ovaj rat nikome nije trebao. Ovaj rat je isključivo Putinov i zato svim kanalima pojačavamo pritisak na ruski centar moći. Posljednjih deset dana nam je pokazalo kako ne postoje crvene linije. Putin je želio ovaj rat bez obzira na njegovu cijenu”, zaključila je Baerbock.

klix

Vezane objave
Svijet

Japan izgubio prvo mjesto na rangiranju najmoćnijih pasoša u svijetu

4 Minute čitanja
Prema najnovijem izvještaju Henley rangiranja najmoćnijih pasoša u svijetu, Japan je izgubio svoju poziciju na vrhu liste. Nakon dugogodišnjeg vladanja kao vodeći,…
Svijet

Tim iz BiH spasio muškarca ispod ruševina u Hatayu

1 Minute čitanja
Spasilački timovi s područja Bosne i Hercegovine nastavljaju uspješno izvlačiti preživjele nakon zemljotresa na jugu Turkiye, a danas su, šest dana od…
Svijet

Bh. državljanin stradao u zemljotresu!

1 Minute čitanja
Državljanin BiH Angel Peševski stradao je pod ruševinama u turskom gradu Malatiji, a tijelo je pronađeno danas.  Podsjećamo, Peševski se nalazio ispod…