Unsko-Sanski kanton

Ambasador Turske posjetio USK: Predloženo konkretnije uvezivanje turskih i bosanskih gradova

1 Minute čitanja
ambasador turske 1

Sadik Babur Girgin, ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini, tokom posjeta Unsko-sanskom kantonu danas se sastao sa Mustafom Ružnićem, premijerom USK-a, javlja Anadolu Agency (AA).

Istaknuta je dobra dosadašnja saradnja, a planirana je i buduća u oblasti poljoprivrede. 

Popis sadržaja

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Turska pomagala opremanju policije

Predloženo je konkretnije uvezivanje bosanskih i turskih gradova koji se više bave poljoprivredom radi razmjene iskustva i realizacije zajedničkih projekata.

– Svakako podržavamo ulaganje u poljoprivredu odnosno domaću proizvodnju i promovirat ćemo zajedničke projekte. Do sada smo zbog migrantske krize pomogli opremanje Policije USK-a i nastavit ćemo pružati podršku i dalje.

Uz to, ovaj je kanton bogat turističkim destinacijama i mi ćemo pomagati njihov razvoj i očuvanje, a turske ćemo turiste pozivati da dolaze ovdje – kazao Sadik Babur Girgin, ambasador Republike Turske u BiH.

Posjetio i Bihaćko muftijstvo

Girgin je posjetio i Bihaćko muftijstvo.

– Turska vakufska direkcija u Sanskom Mostu pomaže izgradnju tržnog centra i kontinuirano pomaže islamsku manifestaciju Musalla. I u buduće ćemo podržavati takve projekte – kazao je ambasador Girgin.

– Kandidirali smo renoviranje Fethija džamije u Bihaću, nalazi se u užem jezgru i sigurno je simbol grada Bihaća. Očekujemo i imamo obećanje da će se zauzeti da Turska pomogne u renoviranju jer je to nacionalni spomenik i traži ozbiljan pristup i kvalitetnu obnovu. 

Razgovarali smo i o pomoći Dijaneta, Turske islamske zajednice, mektebskoj djeci u povratničkim džematima u entitetu RS i da oni posjete Tursku – kazao je Mehmed Kudić, muftija bihaćki.

Ambasador Girgin će se sutra sastati i sa načelnicima pojedinih općina Unsko-sanskog kantona, a planira posjetiti i bužimsku gradsku džamiju u kojoj se još uvijek nakon džumma namaza uči dova za sultana odnosno dova fetha.

ambasador turske

avaz.ba

Vezane objave
Unsko-Sanski kanton

Na GP Izačić do daljnjeg će se saobraćati samo jednom trakom

1 Minute čitanja
Ovim putem obavještavamo javnost da je Granična policija BiH, 8. septemba 2023. godine, zaprimila informaciju od MUP-a Republike Hrvatske da će se…
Unsko-Sanski kantonKultura

Kladuško ljeto 2023

1 Minute čitanja
“Kladuško ljeto 2023” počinje u subotu, 15. jula i trajaće do 5. augusta kada će manifestaciju zaključiti Krajiški teferič. Obuhvatit će brojne…
Unsko-Sanski kanton

Elvedin Sedić (PoMak) novi gradonačelnika Bihaća

1 Minute čitanja
PoMak je proglasio pobjedu svog kandidata za gradonačelnika Bihaća Elvedina Sedića. Iz ove stranke je došao i prethodni gradonačelnik Šuhret Fazlić, koji…