Unsko-Sanski kanton

Ambasador Turske posjetio USK: Predloženo konkretnije uvezivanje turskih i bosanskih gradova

1 Minute čitanja
ambasador turske 1

Sadik Babur Girgin, ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini, tokom posjeta Unsko-sanskom kantonu danas se sastao sa Mustafom Ružnićem, premijerom USK-a, javlja Anadolu Agency (AA).

Istaknuta je dobra dosadašnja saradnja, a planirana je i buduća u oblasti poljoprivrede. 

Popis sadržaja

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Turska pomagala opremanju policije

Predloženo je konkretnije uvezivanje bosanskih i turskih gradova koji se više bave poljoprivredom radi razmjene iskustva i realizacije zajedničkih projekata.

– Svakako podržavamo ulaganje u poljoprivredu odnosno domaću proizvodnju i promovirat ćemo zajedničke projekte. Do sada smo zbog migrantske krize pomogli opremanje Policije USK-a i nastavit ćemo pružati podršku i dalje.

Uz to, ovaj je kanton bogat turističkim destinacijama i mi ćemo pomagati njihov razvoj i očuvanje, a turske ćemo turiste pozivati da dolaze ovdje – kazao Sadik Babur Girgin, ambasador Republike Turske u BiH.

Posjetio i Bihaćko muftijstvo

Girgin je posjetio i Bihaćko muftijstvo.

– Turska vakufska direkcija u Sanskom Mostu pomaže izgradnju tržnog centra i kontinuirano pomaže islamsku manifestaciju Musalla. I u buduće ćemo podržavati takve projekte – kazao je ambasador Girgin.

– Kandidirali smo renoviranje Fethija džamije u Bihaću, nalazi se u užem jezgru i sigurno je simbol grada Bihaća. Očekujemo i imamo obećanje da će se zauzeti da Turska pomogne u renoviranju jer je to nacionalni spomenik i traži ozbiljan pristup i kvalitetnu obnovu. 

Razgovarali smo i o pomoći Dijaneta, Turske islamske zajednice, mektebskoj djeci u povratničkim džematima u entitetu RS i da oni posjete Tursku – kazao je Mehmed Kudić, muftija bihaćki.

Ambasador Girgin će se sutra sastati i sa načelnicima pojedinih općina Unsko-sanskog kantona, a planira posjetiti i bužimsku gradsku džamiju u kojoj se još uvijek nakon džumma namaza uči dova za sultana odnosno dova fetha.

ambasador turske

avaz.ba

Vezane objave
Unsko-Sanski kanton

Krajiški frizeri u humanoj misiji za djecu

1 Minute čitanja
Frizeri Velike Kladuše, Cazina i Bužima ovih dana su u humanoj misiji naziva „Humanost na djelu“. Frizeri s područja ove tri općine odlučili…
Unsko-Sanski kanton

Ko će sa kime koalirati na Unsko-sanskom kantonu?

2 Minute čitanja
Prema rezultatima izbora 2022 na USK, novu vlast u Krajini mogli bi činiti SDA, Pomak i DF kao iznenađenje izbora, ali je…
Unsko-Sanski kanton

Izbori 2022 Unsko-sanski kanton rezultati

2 Minute čitanja
Izbori 2022 su završeni i centralna izborna komisija počinje unos podataka sa birališta. Naš portal će sa posebnom pažnjom pratiti rezultate izbora…