Vijesti BiH

5. MAJ Počast ubijenoj djeci tokom opsada Sarajeva 1992-1995

1 Minute čitanja
spomen obiljezje ubijenoj djeci Sarajeva

U organizaciji Skupštine i Vlade KS sa Udruženjem roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva danas će biti obilježen 5. maja – Dan sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva u periodu 1992-1995.

Brojne delegacije će se početkom u 11 sati položiti cvijeće na Spomen obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995 u ulici Maršala Tita. Cvijeće će položiti i predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i član Predsjedništva Željko Komšić. 

U Sarajevu je tokom agresije na BiH i najduže opsade jednog grada u modernoj historiji ubijeno 1.601 dijete. Ubijani su za vrijeme igre, kod škole, na igralištima, u svojim domovima. Ni 30 godina nakon početka agresije nema nijedne optužnice za smrt jednog djeteta u Sarajevu. Roditelja je iz godine u godinu sve manje, a umiru bez dočekane trunke pravde za svoju ubijenu djecu. Ovaj datum obilježava se 2020. godine, odluka je u septembru 2019. godine donijela Vlada KS na inicijativu skupštinskog zastupnika Zvonka Marića. 

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Zbog obilježavanja Dana sjećanja u vremenu od 10:45 do 12:00 sati, doći će do privremenih izmjena saobraćaja u ulici Maršala Tita.

U tom periodu biće zabranjen saobraćaj za motorna vozila na saobraćajnici Maršala Tita, na dionici od raskrsnice sa ulicom Dalmatinska do raskrsnice sa ulicom Koševo. 

Alternativni pravci kretanja biće: 

– Ulica Maršala Tita-Dalmatinska-Mejtaš- Čekaluša-Koševo; 

– Branilaca Sarajeva-Radićeva-Trampina; 

– Radićeva – Mis Irbina – Reisa Džemaludina Čauševića – Obala Kulina bana. 

Regulaciju toka saobraćaja u glavnom terminu vršiće pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova KS. 

nap.ba

Vezane objave
Vijesti BiH

Danas zatvoren granični prelaz Gradina

1 Minute čitanja
Na nekoliko graničnih prelaza, jutros su uočena duga zadržavanja na izlazu iz Bosne i Hercegovine. Kako BIHAMK navodi, radi se o prelazima…
Vijesti BiH

Velike gužve na granicama, na ovim graničnim prijelazima se najviše čeka

1 Minute čitanja
Duga su zadržavanja u oba smjera na graničnim prijelazima Gradina i GP Bosanska Gradiška, dok je na graničnim prijelazima: GP Izačić, GP…
Vijesti BiH

Očekivani "haos" na graničnim prijelazima

1 Minute čitanja
Na graničnim prijelazima duge su kolone putničkih vozila na ulazu u Bosnu i Hercegovinu. Na prijelazu Bosanska Gradiška/Stara Gradiška automobili na ulazu…