Biznis

АLKALOID predstavio rezultate rada za prvi kvartal 2024

3 Minute čitanja
Alkaloid predstavio rezultate rada za prvi kvartal 2024. godine

Аlkaloid sa rastom konsolidovanih prodaja od 13%, u vrijednosti od 79,9 miliona eura, konsolidovana neto-dobit od 7,8 miliona eura i sa investicijama od 4,8 milion eura u periodu januar – mart 2024. g.

Ukupne konsolidovane prodaje Alkaloida AD Skoplje u prvom kvartalu 2024. godine dostigle su 79,9 miliona eura, što je za 13% više u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Konsolidovane prodaje ostvarene na domaćem tržištu uvećane su za 11%, a ukupni konsolidovani izvoz kompanije je uvećan za 14%. Od ukupne konsolidovane prodaje 27% je ostvareno na tržištu Sjeverne Makedonije, dok je 73% ostvareno na inostranim tržištima. Posmatrano po regionima, u zemljama Jugoistočne Evrope ostvareno je 26%, u zemljama Zapadne Evrope (EU i EFTA) 24%, u zemljama Istočne Evrope (ZND, UKR…) 22%, a na ostalim tržištima ostvaren je 1% ukupne konsolidovane prodaje.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najveći porast kod većih izvoznih tržišta, u poređenju sa prošlom godinom, bilježe prodaje ostvarene u Velikoj Britaniji, u iznosu od 1,9 miliona eura, koje su povećane za četiri puta; zatim u Gruziji gdje su uvećane tri puta; kao i u Ukrajini, gdje su povećane za dva i po puta. Slijedi prodaja u Mađarskoj (rast od 65%), Rumuniji (rast od 27%), Albaniji (rast od 27%), Poljskoj (rast od 20%), Italiji (rast od 12%), Hrvatskoj (rast od 11%), Ermeniji (rast od 10%), Sloveniji (rast od 10%), Grškoj (rast od 10%) itd.

Posmatrano prema grupama proizvoda, u strukturi ukupnih konsolidovanih prodaja najveće učešće zauzimaju proizvodi iz segmenta farmacija, i to 91 %, dok segmenti hemija, kozmetika i bilje učestvuju sa 9 %. Od farmaceutskih proizvoda veći udio u ukupnoj konsolidovanoj prodaji imaju antibiotici sa 31 %, OTC preparati sa 19 %, kardiološki preparati sa 12 %, neurološki preparati sa 11 %, itd.

2024 godine, u smjeru posvećenosti postojane modernizacije i proširenja proizvodnih kapaciteta, proizvodnih volumena i asortimana, Alkaloid AD Skoplje je kompletirao realizaciju svog najvećeg poduhvata u zadnje dvije decenije – novi pogon za proizvodnju čvrstih farmaceutskih oblika Tabletno odjeljenje 2.0 i prateće tehničke prostorije. Novi tehničko-tehnološki kapacitet, s ciljem više od dvostrukog povećanja obima i veće fleksibilnosti u proizvodnji čvrstih farmaceutskih oblika, zauzima površinu  od 6.200 m2 (proizvodnih i tehničkih prostorija), za koji je Alkaloid uložio ukupno 19,4 miliona eura. Ukupne investicije u osnovnim sredstvima za period januar – mart 2024 godine iznose 4,8 milion eura.

Аlkaloid je proteklih godina započeo proces redizajniranja postojećih generičkih farmaceutskih proizvoda za nove indikacije, radi stvaranja lijekova s dodatnom vrijednošću koji omogućavaju tretiranje i zadovoljavanje potreba individualnim ili specifičnim grupama pacijenata. Strateške investicije za modernizaciju proizvodnog portfolija dovele su do uspješnog razvoja prvog patentiranog lijeka s dodatnom vrijednošću Alkaloida, koji je namijenjen, prije svega, za tretman refluksnog ezofagitisa i gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB). Lijekovi iz prvog izbora u tretmanu refluksnog ezofagitisa i GERB-a su t.z. inhibitori protonske pumpe, grupa u kojoj spada i Omeprazol, koji su najčešće dostupni u obliku gastrorezistentnih tableta i kapsula, kao i praška za rastvaranje. Prvi put u historiji, iz Alkaloida, je razvijen tečni oblik lijeka Omeprazol, gotov za upotrebu.

Za peroralni rastvor Omeprazola Alkaloid je dobio prvi internacionalni patent za lijek s dodatnom vrijednošću (Value Added Medicine – VAM), а prva odobrenja za stavljanje u promet ovog inovativnog lijeka su već dodijeljena za makedonsko tržište i za tržište Ujedinjenog Kraljevstva. U toku su registracijski postupci za zemlje u Evropi i tržišta Evropske Unije, pri čemu se očekuje dobijanje odobrenja za stavljanje lijeka u promet i njegovo lansiranje.

Alkaloid

Коnsolidovana dobit prije finansijskih troškova, poreza i prije amortizacije (EBITDA) veća je od 13 miliona eura i bilježi rast od 6 %, dok je konsolidovana neto-dobit u iznosu od 7,8 miliona eura  povećana za 9 %.

Grupacija Alkaloid  broji 2.910 zaposlenih , od kojih je 2.215 u Sjevernoj Makedoniji, a 695 su zaposleni  u kapitalno povezanim društvima u inostranstvu.

Cijena akcije Alkaloida  AD Skoplje na zvaničnom tržištu Makedonske berze za papire od vrijednosti, u periodu januar – mart 2024. godine se kretala od 295 do 340 eura ili prosječno oko 319 eura po akciji. Dana 31.03.2024. godine tržišna kapitalizacija kompanije iznosila je preko 475 miliona eura .

1.aprila 2024. godine Skupština akcionara Alkaloida AD Skoplje je usvojila Prijedlog-Odluku za isplatu dividende za 2023. godinu u iznosu od 8,78 eura bruto, odnosno 7,90 eura neto po akciji, što je u odnosu na isplaćenu dividendu po akciji za prethodnu godinu od 7,97 eura bruto, odnosno 7,17 eura neto, uvećanje za 10,2%. Za isplatu dividende i personalnog poreza na lični dohodak kompanija će izdvojiti oko 12,6 miliona eura.

Vezane objave
Biznis

U Bihaću otvorena treća dm prodavnica

2 Minute čitanja
Osluškujući potrebe i želje kupaca najveći drogerijski lanac u BiH dm otvorio je novu prodavnicu u Bihaću. Treća po redu dm prodavnica…
Biznis

Berza plemenitih metala

2 Minute čitanja
Berza plemenitih metala je globalna platforma na kojoj se trguje plemenitim metalima kao što su zlato, srebro i platina. Ovi metali imaju…
Biznis

Za kraj uspješne godine dm zaposlenike nagradio 13. platom

2 Minute čitanja
Opravdana titula Najpoželjnijeg poslodavca u BiH Sarajevo, 20.12.2022. – Njegovanje dobrog odnosa zaposlenika i poslodavca ključ je uspjeha dm drogerie markt, a…